Strona główna
Stanowisko w/s planów ratyfikacji przez RP tzw. ?jednolitego patentu? PDF Drukuj Email

Gdańsk/Lublin 16-12-2012 roku

Stanowisko w/s planów ratyfikacji przez RP tzw. ?jednolitego patentu?

Stowarzyszenie STOP BEZPRAWIU ? Lublin, Stowarzyszenie Przeciw Bezprawiu ? Bielsko Biała oraz Obywatele Przeciw Bezprawiu ? Nysa, uczestniczące w gdańskim forum?Obywatel - kryzys zaufania do instytucji państwowych? wyrażają stanowczy i jednoznaczny sprzeciw w odniesieniu do planowanej przez władze polskie  ratyfikacji tak zwanego ?jednolitego patentu?, który odda polskich przedsiębiorców i organizacje pozarządowe pod jurysdykcję obcojęzycznych sądów.

Opinie niezależnych ekspertów i rzeczników patentowych oraz osobiste doświadczenia jednego ze znanych nam przedsiębiorców, który został wezwany przez angielską firmę  do zrzeczenia się zastrzeżonego przez Urząd Patentowy RP znaku handlowego, pokazują jednoznacznie, iż ze względów nie tylko ekonomicznych przedsiębiorcy i organizacje pozarządowe będą na z góry straconej pozycji wobec zagranicznej konkurencji .

Wzywamy władzę ustawodawczą, wykonawczą oraz prezydenta RP, do nieratyfikowania uchwalonej przez Parlament Europejski i zatwierdzonej przez Radę Europy  umowy 25 państw UE w/s powołania sądu patentowego.

Oczekujemy, by za przykładem Włoch i Hiszpanii również Polska uznała, że ich obywatele nie zostaną oddani pod jurysdykcję obcojęzycznych sądów.

W imieniu wyżej wymienionych organizacji.
Prezes Stowarzyszenia STOP BEZPRAWIU ? Lublin
Jerzy Pietrzyk